poniedziałek, 20 lutego 2012

Krokiety z ziemniaków

1,2 kg ziemniaków, 2 jaja, 5dag mąki, 5dag cebuli, 2dag tłuszczu, sól, pieprz, 6dag tartej bułki, 6-8dag tłuszczu do smażenia, zielona sałata lub natka pietruszki



Ziemniaki dokładnie umyć, opłukać, ugotować i ostudzić. Obrać ze skórki, zemleć, dodać jaja, mąkę, siekaną zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz i starannie utrzeć. Kształtować w tartej bułce wałek o średnicy 3 cm, kroić na kawałki długości 8-10 cm. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Ułożyć na długim półmisku w jednym rzędzie, przybrać sałatą lub natką. Podawać z sosem pomidorowym, ogórkowym, grzybowym i z surówka z warzyw. W ten sposób przyrządzone krokiety podaje się również jako dodatek do mięsa. Do krokietów ziemniaczanych można dodać 2-3 dag ugotowanych i posiekanych grzybów. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz